• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Lukavcu

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Шта је земљишна књига?

    04.06.2024.

    Земљишнокњижно одјељење

    Земљишнокњижно одјељење је одјељење при Опћинском суду у којем су спремљене земљишне књиге са својим улошцима у којима се налазе вланички листови власника некретнина којима се формално-правно доказују власништва над некретнинама.

    Земљишнокњижни извадак (у пракси често називан грунтовница, власнички лист, зк извадак или извадак из књиге положених уговора, властовница) представља јавну исправу којом се доказује влаништво над некретнином.

    По начелу повјерења у земљишне књиге сматра се да истинито и потпуно одржава чињенично и правно стање.Воде га земљишнокњижна одјељења Опћинских судова, ручно или електроничком обрадом података, по територијалном принципу – у једној књизи за сва земљишта једне катастарске опћине.

    ЗК извадак садржи податке о некретнини који су подијељени у три дијела:

    Лист А који представља пописни лист. У овом листу се уносе подаци о земљишно-књижном тијелу као нпр. кућа, двориште, врт, ораница, градилиште и сл. који се означава бројем земљишнокњижне честице по нумерацији земљишника. Често се наводи и површина Честице, али није правило.
    Лист Б који представља власнички лист. У овом листу се наводе подаци о власнику, односно власницима.
    Лист Ц који представља теретни лист.   У овом листу се уписују терети (ако их има) као нпр. хипотека према банци, терет на име откупа стана, право служности према некој другој честици и др.

    КАКО СЕ СТИЧЕ ПРАВО ВЛАСНИШТВА

    Куповином некретнина и потписивањем купопродајног уговора не стиче се, аутоматизмом, право власништа над некретнином. Потребно је уписати своје право у земљишне књиге. Стога потребно је да по свакој обављеној купњи своје некретнине поднесете своје приједлоге за упис у земљишне књиге. Приједлог поднесите земљишнокњижном одјељењу Опћинског суда  на чијем се подручју налази некретнина која је предмет купопродаје. По оствареном упису купац постаје и земљишнокњижни власник.

    Обратите пажњу да постоји разлика између:

    ВЛАСНИЧКОГ ЛИСТА којег издаје грунтовница и
    ПОСЈЕДОВНОГ ЛИСТА којег издаје катастар.
    Посједовним листом не доказује се власништво нити које друго право над некретнином, те на основу њега земљишнокњижно одјељење надлежног суда не допушта упис некретнине у земљишну књигу. О овој околности важно је водити рачуна приликом куповине некретнине и презентирању исправа од стране продавца.

    ПРИЈЕ КУПОВИНЕ НЕКРЕТНИНЕ

    Прије предаје приједлога за упис, требате утврдити земљишнокњижно стање, односно да ли су некретнина за коју се предлаже пријенос власништва и власник некретнине УПИСАНИ у земљишним књигама.

    Стога је потребно да се странка (купац) обрати грунтовници, познавајући број катастарске честице, те затражи земљишно књижни извадак, који садржи све податке о одређеној некретнини како су они уписани у земљишној књизи.

    Из грунтовног изватка могуће је увидјети ко је власник некретнина, има ли некретнина једног или више власника, дали је оптерећена хипотеком или каквим другим теретом.

    Увид у стање одређене некретнине, односно добивање земљишникњижног изватка омогућено је свим лицима након извршеног плаћања таксе.

    КОД КУПОВИНЕ НЕКРЕТНИНЕ

    Некретнине које су уписане у земљишној књизи: број катастарске честице, опис некретнине, површина, требају бити наведени у уговорима странака онако како су уписане у земљишној књизи.

    Уколико некретнине (нпр. пословни простор или земљиште) нису уписани у земљишној књизи, тада је потребно прво уписати некретнину у земљишну књигу да би земљишнокњижни суд допустио упис права за које се подноси приједлог.

    УПИС У ЗЕМЉИШНЕ КЊИГЕ

    За упис у земљишне књиге као и КПУ потребно је приложити:

    -Захтјев за упис.
    -Доказна документација на којој се захтјев темељи тј. основ за стицање стварног права која је нужна када се ради о упису промјене власништва.
    -Доказ да је плаћена судска такса.
    -Рјешење порезне управе о разрезу пореза на промет некретнинама код уписа објеката потребо је приложити грађевинску и употребну дозволу.
    -Код уписа стамбених и пословних објеката у КПУ потребно је приложити ПС образац.
    Упис у земљишну књигу дозвољен је само уз сагласност лица које је у вријеме подношења захтјева уписано у земљишну књигу као носилац права власништва или неког другог стварног права које се преноси. Самим тим ово одобрење мора бити саставни дио доказне документације, било да је сагласност дио уговора или се у законом прописаној форми накнадно доставља.

    РЕФОРМА ЗЕМЉИШНИХ КЊИГА

    Циљ реформе земљишних књига је стварање ефикасног система земљишне управе и постицање развоја дјелотворнијег тржишта некретнинама.

    Реформа подразумјева усклађивање података у катастру и земљишној књизи, информатизацију земљишне књиге, реализацију оба система и побољшење односа према корисницима. Циљ провођења ове реформе је једноставније и брже остаривање појединачних уписа власништва у земљишнокњижним одјељењима Опћинских судова-грунтовницама, те стандардизација образаца у земљишнокњижном поступку.

    Приликом подношења појединих приједлога за упис странке ће добијати и прецизне упуте за уредно попуњавање образаца, што ће такође поспијешити процес остваривања појединачних уписа.

    Све додатне информације можете добити изравно од земљишнокњижног референта  или путем телефона.

    Контакт телефон:

    ЗК уред Лукавац: 035/367-270 

    861 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1