Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona 10 Livno

Protiv jedne osobe radi ubojstva određen jednomjesečni pritvor

22.12.2020.

Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 Livno, Kantonalni sud u Livnu je  21. prosinca 2020. godine, osumnjičenom A.N., rođenom 1998. godine u Zenici, nastanjenom u Vitezu, odredio jednomjesečni pritvor radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ubojstvo iz čl. 166. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Osumnjičenom se stavlja na teret da je 17. prosinca 2020 godine, oko 15,00 sati na lokalitetu iza klaonice uz rijeku Bistricu u Livnu, lišio života oštećenoga S.P. rođenog 1955. godine u Livnu, tako što ga je desnom rukom obuhvatio oko vrata, a lijevom rukom povlačio desnu ruku kako bi ga što jače stisnuo, a potom i šalom koji je oštećeni imao oko vrata, stezao ga, te ga tako lišio života, nakon čega je tijelo ubijenoga sakrio u blizini, prekrivši ga travom i granjem.

 

Osumnjičeni je također, nakon izvršenja kaznenog djela iz džepa hlača oštećenoga uzeo novčanik u kojem se nalazio novac, te se vozilom marke „Mercedes“, vlasništvo oštećenog, odvezao na područje Srednjobosanskog kantona gdje je dana 18.12.2020. godine pronađen i lišen slobode.

 

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni je predan na daljnje nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10 u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog postupajući Kantonalni tužitelj, Kantonalnom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje mjere pritvora.

 

Nakon održanog ročišta zbog postojanja okolnosti koje ukazuju opasnost od bjekstva kao i opasnosti da će se kriti, jer se radi o osobi koja se bavi prosjačenjem i koja je nakon učinjenog kaznenog djela pobjegla,  kao i zbog činjenice da se radi o kaznenom djelu za koje se  za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina, ili teža kazna, a kazneno djelo je posebno teško, s obzirom na način izvršenja i posljedice kaznenog djela, pa bi zbog toga puštanje na slobodu osumnjičenog, zasigurno rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda, odnosno zbog razloga opisanih u članku 146. stavak 1. točka a) i d) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Kantonalnog suda u Livno, protiv osumnjičenog je odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

 

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog je u tijeku, te se poduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti pod kojima je učinjeno ovo kazneno djelo.

 

Za kazneno djelo Ubojstvo iz članka 166. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, predviđena je kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina.

 

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“


Vijest je napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Uložen prijedlog za određivanje pritvora Vjekoslavu Kotarcu