Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona 10 Livno

U Mostaru održan kolegij glavnih tužitelja Federacije BiH

17.07.2019.

Razmjena iskustava i dobrih praksi među tužiteljima u predmetima korupcije, privrednog i organiziranog kriminala, a posebno kada su u pitanju financijske istrage, ključno je za unapređenje rada tužiteljstava, jedan je od zaključaka Kolegija glavnih tužitelja Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) koji se održao 4. i 5. srpnja 2019. godine u Mostaru.

Neophodno je da prvo identificiramo probleme sa kojima se suočavamo, a zatim da tražimo adekvatna rješenja. Važno je da tužitelji nastave razmjenjivati iskustva i međusobno dijeliti dobre prakse kada je u pitanju rad na ovakvim složenim predmetima, a posebno u financijskim istragama“, rekao je vršitelj dužnosti (v.d.) glavnog tužitelja Federalnog tužiteljstva Federacije BiH Tihomir Jurko.

V.d. glavni federalni tužitelj Jurko dodao je kako kvalitetno sprovedene financijske istrage koje rezultiraju trajnim oduzimanjem imovinske koristi ostvarene kriminalnom djelatnošću predstavljaju jedan od najefikasnijih sredstava u borbi protiv korupcije, privrednog i organiziranog kriminala.

Glavni tužitelji na kolegijima analiziraju relevantne podatke, te dogovaraju adekvatne mehanizme i planiraju naredne korake u svojim nastojanjima da realiziraju strateške ciljeve na nivou tužiteljskog sistema Federacije BiH, a to su smanjenje broja starih predmeta, povećanje efikasnosti i kvaliteta rada tužiteljstva, te jačanje povjerenja javnosti u rad tužilaštava.

Kolegiji glavnih tužitelja Federacije BiH redovno se održavaju dva puta godišnje. Organizaciju kolegija, te proces strateškog planiranja i unapređenja upravljačkih praksi u tužiteljstvima podržavaju USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH i VSTV Projekt „Jačanje tužiteljskih kapaciteta u sistemu kaznenog pravosuđa u BiH“.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

FBiH_kolegij_juli2019-2.jpg

FBiH_kolegij_juli2019-4.jpg