Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužiteljstvo
Kantona 10 Livno

mail print fav manja slovaveca slova

Protiv jedne osobe radi ubojstva određen jednomjesečni pritvor

22.12.2020.

Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 Livno, Kantonalni sud u Livnu je  21. prosinca 2020. godine, osumnjičenom A.N., rođenom 1998. godine u Zenici, nastanjenom u Vitezu, odredio jednomjesečni pritvor radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ubojstvo iz čl. 166. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Osumnjičenom se stavlja na teret da je 17. prosinca 2020 godine, oko 15,00 sati na lokalitetu iza klaonice uz rijeku Bistricu u Livnu, lišio života oštećenoga S.P. rođenog 1955. godine u Livnu, tako što ga je desnom rukom obuhvatio oko vrata, a lijevom rukom povlačio desnu ruku kako bi ga što jače stisnuo, a potom i šalom koji je oštećeni imao oko vrata, stezao ga, te ga tako lišio života, nakon čega je tijelo ubijenoga sakrio u blizini, prekrivši ga travom i granjem.

 

Osumnjičeni je također, nakon izvršenja kaznenog djela iz džepa hlača oštećenoga uzeo novčanik u kojem se nalazio novac, te se vozilom marke „Mercedes“, vlasništvo oštećenog, odvezao na područje Srednjobosanskog kantona gdje je dana 18.12.2020. godine pronađen i lišen slobode.

 

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni je predan na daljnje nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10 u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog postupajući Kantonalni tužitelj, Kantonalnom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje mjere pritvora.

 

Nakon održanog ročišta zbog postojanja okolnosti koje ukazuju opasnost od bjekstva kao i opasnosti da će se kriti, jer se radi o osobi koja se bavi prosjačenjem i koja je nakon učinjenog kaznenog djela pobjegla,  kao i zbog činjenice da se radi o kaznenom djelu za koje se  za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina, ili teža kazna, a kazneno djelo je posebno teško, s obzirom na način izvršenja i posljedice kaznenog djela, pa bi zbog toga puštanje na slobodu osumnjičenog, zasigurno rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda, odnosno zbog razloga opisanih u članku 146. stavak 1. točka a) i d) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Kantonalnog suda u Livno, protiv osumnjičenog je odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

 

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog je u tijeku, te se poduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti pod kojima je učinjeno ovo kazneno djelo.

 

Za kazneno djelo Ubojstvo iz članka 166. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, predviđena je kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina.

 

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“


Vijest je napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

 

 

 

Protiv jedne osobe radi ubojstva u pokušaju određen jednomjesečni pritvor

17.09.2020.

 

Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 Livno, Kantonalni sud u Livnu je  Rješenjem od 17. rujna 2020. godine, osumnjičenom A.A. rođenom 2001. godine u Visokom, nastanjen u Livnu odredio jednomjesečni pritvor radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ubojstvo u pokušaju iz članka 166. stavak 1. u vezi sa člankom 28. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Osumnjičenom se stavlja na teret da je u noći,  15.09.2020.godine oko 00.40 sati u mjestu Veliki Guber, općina Livno u obiteljskoj kući, nakon svađe brata, oštećenog D.P. ( 1998. godište ) sa ocem, uzeo nož dužine oštrice 7 cm, te oštećenom zadao jedan ubod u predijelu stomaka, nakon čega je pozvao policiju i prijavio događaj.

 

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni je predan na daljnje nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10 u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog postupajući Kantonalni tužitelj, Kantonalnom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje mjere pritvora.

 

Nakon održanog ročišta zbog postojanja osnovana straha da će boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke kao i jer se radi o kaznenom djelu koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja, a za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina ili teža, odnosno zbog razloga opisanih u članku 146. stavak 1. točka b) i d) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Kantonalnog suda u Livnu, protiv osumnjičenog je odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

 

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog je u tijeku.

 

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“


Vijest je napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh

 

Zbog posjedovanja marihuane, osumnjičenom određen jednomjesečni pritvor

08.04.2019.

Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 Livno, Općinski sud u Livnu je dana 04. travnja 2019. godine, osumnjičenom D.P, rođenom 1998. godine u Mostaru, nastanjenom u Livnu, odredio jednomjesečni pritvor radi kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz članka 238. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je 02. travnja 2019. godine u Splitskoj ulicu u Livnu, suprotno odredbama članka 4. i članka 19. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, posjedovao 919,25 grama opojne droge marihuana, u čemu su ga prilikom kontrole otkrili djelatnici Sektora kriminalističke policije Odjeljenja za suzbijanje i sprečavanje zloupotrebe opojnih droga MUP-a, K-10, Livno.

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni je predan na daljnje nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10 u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog, postupajući Kantonalni tužitelj, Općinskom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Nakon održanog ročišta, zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, zbog mogućnosti ometanja kaznenog postupka i utjecaja na svjedoke, kao i zbog postojanja okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi puštanjem na slobodu osumnjičeni mogao ponoviti ista ili slična kaznena djela, odnosno zbog razloga opisanih u članku 146. stavak 1. točka a) b) i c) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Općinskog suda u Livno je protiv osumnjičenog donio mjeru određivanja pritvora u trajanju od mjesec dana.

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog je u tijeku

 

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja


Vijest je napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh

 

Pljačkašu kladionice određen jednomjesečni pritvor

Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 Livno, Općinski sud u Livnu je dana 30. studenog 2018. godine, osumnjičenom E.K, rođenom 1991. godine u Livnu gdje je i nastanjen, odredio jednomjesečni pritvor radi kaznenog djela Razbojništva iz članka 289. stavak 2. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Osumnjičenom se stavlja na teret da je 26. studenog 2018. godine, oko 21,20 sati, u Livnu, u ulici Stjepana Radića bb, sa plastičnom maskom na licu ušao u sportsku kladionicu „Formula“, te od djelatnice kladionice, držeći u ruci nož dužine oštrice 20 cm i prijeteći da će je napasti, oduzeo torbicu u kojoj se nalazio dnevni promet u iznosu od 773,63 KM, nakon čega se udaljio u nepoznatom smjeru.

 

Prilikom otimanja torbice, osumnjičeni je djelatnici kladionice nanio tjelesnu ozljedu u vidu porezotine prsta.

 

Nakon donošenja Naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog, postupajući Kantonalni tužitelj je 29. studenog 2018. godine, Općinskom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenog E.K., te je nakon održanog ročišta zbog mogućnosti utjecanja na svjedoka kao i zbog postojanja okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi puštanjem na slobodu mogao ponoviti ista ili slična kaznena djela, jer se radi o višestrukom povratniku u vršenju raznih kaznenih djela, odnosno zbog razloga pisanih u članku 146. stavak 1. točka b) i c) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Općinskog suda u Livno, protiv osumnjičenog donio rješenje o određivanju pritvora u trajanju od mjesec dana.

 

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog je u tijeku.

 

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“

 


Vijest je napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh

 

Radi krađe vozila i napada na službenu osobu osumnjičenom K.M. određen jednomjesečni pritvor

27.06.2018.

Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 Livno, Općinski sud u Livnu je dana 26. lipnja 2018. godine, osumnjičenom K.M, rođenom 1993. godine u Livnu gdje je i nastanjen,  odredio jednomjesečni pritvor radi u stjecaju počinjenih kaznenih djela Krađa iz članka 286. stavak. 1. i Napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti iz članka 359. stavak 2. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Osumnjičenom se stavlja na teret da je dana 24.06.2018. godine oko 03,30 sati iz dvorišta obiteljske kuće u Zagrebačkoj ulici u Livnu, otuđio motorno vozilo marke BMW, BiH registarskih oznaka, vlasništvo oštećenog Z.R., rođenog 1991. godine, nakon čega se otuđenim vozilom odvezao u nepoznatom smjeru.

 

Oko 04,00 sati, istoga dana, osumnjičeni je primijećen kako se otuđenim vozilom kreće Zagrebačkom ulicom, pa se isti velikom brzinom i prelaskom u suprotnu kolničku traku sa otuđenim vozilom zabio u službeno policijskom vozilo marke "Škoda",  koje je pokušavalo zaustaviti osumnjičenog, a u kojem vozilu su se u trenutku zaustavljanja nalazili djelatnik PP Livno A.Đ. i oštećeni Z.R.

 

Nakon udara u službeno vozilo, osumnjičeni je napustio otuđeno vozilo te pobjegao u nepoznatom smjeru, a isti je oko 08,30 sati pronađen i lišen slobode.

 

Prilikom udara na vozilima je nastala veća materijalna šteta, dok su djelatnik PP Livno A.Đ. i oštećeni Z.R. zadobili lake tjelesne ozljede.


Nakon donošenja Naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog, postupajući Kantonalni tužitelj je dana 26.06.2018. godine, Općinskom sudu u Livnu,  podnio prijedlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenog K.M., te je nakon održanog ročišta
zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti utjecanja na svjedoka kao i zbog postojanja okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi puštanjem na slobodu mogao ponoviti ista ili slična kaznena djela, jer se radi o višestrukom povratniku u vršenju raznih kaznenih djela, odnosno zbog razloga pisanih u članku 146. stav 1. točka a), b) i c) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Općinskog suda u Livno, protiv osumnjičenog  donio rješenje o određivanju pritvora u trajanju od mjesec dana.

 

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog je u tijeku.

 

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“

 


Vijest je napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh

 

Radi kaznenog djela silovanja za još dva mjeseca osumnjičenom produljen pritvor

19.03.2018.

Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 Livno, Općinski sud u Livnu je dana 05. ožujka 2018. godine, za još dva mjeseca produžio pritvor osumnjičenom ( 23 godine )  koji se tereti da je 15. siječnja 2018. godine u Drvaru upotrebom sile i prijetnje, na štetu oštećene ( 34 godine)  izvršio kazneno djelo Silovanje iz čl. 203. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Podsjećamo da je prethodno nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog, postupajući kantonalni tužitelj  dana 17. siječnja 2018. godine Općinskom sudu Livno podnio prijedlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenog u trajanju od mjesec dana.


Odlučujući o prijedlogu kantonalnog tužitelja, Općinski sud u Livnu donio je 05. ožujka 2018. godine rješenje o produženju pritvora kojim se prema osumnjičenom produžuje pritvor za još dva mjeseca iz razloga opisanih u članku 146. stav 1. točka d) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, jer se radi o kaznenom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža, a koje kazneno djelo je posebno teško s obzirom na način izvršenja.

 

Branitelj osumnjičenog je u propisanom roku uložio žalbu na Rješenje Općinskog suda o produženju pritvora, te je ista od strane Kantonalnog suda u Livnu, odbijena kao neosnovana.

 

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog je u tijeku.

 

 

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“


Vijest je napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh