Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužiteljstvo
Kantona 10 Livno

mail print fav manja slovaveca slova

Osnivanje i historijat tužiteljstva

Kantonalno tužiteljstvo Kantona 10 Livno osnovano je Odlukom Visokog predstavnika za BiH broj 22/02, 16. rujna 2002. godine kojom je proglašen Zakon o Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10. Kantonalno tužiteljstvo pokriva općine Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo, na kojem prostoru je živjelo po popisu iz 1991. godine 118.257 stanovnika.

Uloga tužiteljstva u ukupnom pravnom sustavu definirana je člankom 1. Zakona o kantonalnom tužiteljstvu ("Narodne novine Hercegbosanske županije" broj 12/03) u kojoj se definira kao samostalno državno tijelo, koje poduzima zakonom određene mjere u pogledu istražnih radnji i gonjenja potencijalnih počinitelja kaznenih djela i ulaže pravna sredstva radi zaštite zakonitosti i ustavnosti.

Iz ovakve definicije proizlazi da je tužiteljstvo stranka sui generis pred sudom, koje ima isključivo pravo kaznenog gonjenja osoba za koje postoje osnove sumnje da su počinile kaznena djela.

Tužiteljstvo svoju funkciju vrši sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine, Ustavu Federacije BiH i Ustavu Kantona, a na osnovu Zakona BiH, Federacije BiH i Kantona. U okviru svojih nadležnosti tužiteljstvo štiti ostvarivanje ljudskih prava i građanskih sloboda garantiranih Ustavom, kao i prava i interese pravnih osoba u skladu sa zakonima, te osiguravaju ustavnost i zakonitost.


Vijest je napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh