Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona 10 Livno

Potvrđena optužnica protiv dvije osobe radi lažne prometne nezgode

19.04.2019.

Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 18. travnja 2019. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalno tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv Č.P., rođenog 1953. godine u Rači, R Srbija, nastanjenog u Donjem Vakufu i M.K., rođene 1964. godine u Bugojnu, gdje je i nastanjena, radi postojanja osnovane sumnje da su kao supočinitelji  u stjecaju počinili kaznena djela ovjeravanje neistinitog sadržaja i zloupotreba osiguranja.

 

Optuženima se stavlja na teret da su 06. travnja 2014. godine u mjestu Koprivnica, općina Kupres, doveli u zabludu službene osobe PP Kupres da u zapisniku ovjere štogod neistinito što treba služiti kao dokaz u pravnom prometu, tako što su se dogovorili da na lice mjesta dovezu prethodno oštećena vozila marke Citroën vlasništvo I-osumnjičenog i „ WW Passat“, vlasništvo nevjeste II-osumnjičene i da ista postave u položaj i stanje kao da je nastala prometna nezgoda, nakon čega su pozvali ovlaštene službene osobe PP Kupres, te prijavili da se dogodila prometna nezgoda.

 

Ovlaštene službene osobe PP Kupres su po dojavi da se dogodila prometna nezgoda, na licu mjesta, prethodno dovedeni u zabludu, sačinili Izvještaj o počinjenom prekršaju sa popratnom dokumentacijom,  a koju dokumentacije je kasnija II-osumnjičena u cilju da od osiguratelja naplati osigurninu, koristila kao dokazni materijal u parničnom postupku  radi naknade štete na temelju osiguranja od automobilske odgovornosti. Ukupan iznos štete koji je na ime „lažne“ prometne nezgode isplaćen nevjesti II-osumnjičene iznosi 10.400,00 KM.

 

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 28. svibnja 2019. godine zakazao ročište za izjašnjenje o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženih, radi u stjecaju počinjenih kaznenih djela Ovjeravanje neistinitog sadržaja iz članka 375 stavak 1. i Zloupotreba osiguranja iz članka 302 stavak 1., a sve u vezi sa člankom 31. i člankom 54. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

 

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“


Vijest je napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh